Panzanella met pompoen spinazie en radicchio
Oudbakken stokbrood = het perfect slachtoffer voor panzanella
Voor het overschottendiner van afgelopen weekend, had ik bij de lokale Turk oudbakken stokbroden gescoord voor het zomerpudding dessert.
Hij had me er echter zoveel meegeven dat ik nog massaal veel overhad. Deze Panzanella met pompoen spinazie en radicchio was de ideale oplossing.
Croutons
Het stokbrood verwerkte ik tot lekker krokante croutons met wat paprika en venkelzaad. Deze combineerde ik vervolgens met geroosterde pompoen, verse spinazie, fijngesnipperde radicchio en blokjes gebakken haloumi.
De MARTA versie
Tijdens het Overschottendinner maakte ik een lichtjes aangepaste versie op basis van de ingrediënten die ik tijdens de MARTA markt kon overkopen. Van Les Odettes kocht ik geroosterde zoete aardappel en pompoen en fijn gesnipperde, gemarineerde boerenkool over. Noch de laatste kroppen raddichio van Ons logisch voedsel erbij en de gigantische plat Panzanella was gereed!
Panzanella pimping
Panzanella is zo’n gerecht war je alle kanten mee uit kan.
- Heb je een mengeling van geroosterde groenten zoals rode biet, wortel of venkel over? Perfect!
- Ik bakte blokjes haloumi in de pan, maar wat stukjes harde kaas of feta zijn even lekker.
- Krokant gebakken spek of gerookte ham geven het gerecht nog extra smaak.
- En in plaats van spinazie kan je bvb. gestoomde savooikool, fijngesnipperde boerenkool of het loof van rode biet gebruiken.
Mix en match zou ik zo zeggen!
Bewaren
Panzanella met pompoen spinazie en radicchio
Ingrediënten
Croutons
- 5 kopjes baguette in blokjes van 2 cm
- 1 EL paprikapoeder
- 1 TL venkelzaad fijgnemalen
- 1/2 TL zeezout
- 2 EL olijfolie
Geroosterde pompoen
- 6 kopjes pompoen in blokjes van 2 cm
- 2 EL olijfolie
- 2 EL verse kruiden rozemarijn, tijm of salie zijn ideaal
- 2 teentjes knoflook ongeschild
- peper en zout
Dressing
- 1 TL mosterd
- 2 EL balsamicoazijn
- 1/3 kopje olijfolie
- 1 EL honing
- peper en zout naar smaak
Instructies
De croutons
- Snijd het stokbrood in blokjes van +/- 2 cm en leg het op een bakplaat.
- Maal de kruiden fijnen en meng ze samen met de olijfolie door de blokjes brood.
- Zorg dat alle croutons in 1 laag op de bakplaat liggen en bak ze gedurende 10 à 15 min in een op 175°C voorverwarmde oven. Draai ze halverwege even om zodat ze langs alle kanten mooi gebruind zijn.
- Haal de croutons uit de oven en zet opzij.
De pompoen
- Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes van +/- 2 cm.
- Leg de pompoen op de bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout, en (liefst verse) kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie.
- Bak de pompoen gedurende +/- 15 minuten tot deze zacht is. Ondertussen kan je de dressing maken.
De dressing
- Meng de balsamico met de mosterd, honing peper en zout.
- Voeg geleidelijk aan de olijfolie toe tot je een gebonden dressing bekomt.
- Proef en kruid bij waar nodig. Eventueel kan je op het einde de geroosterde teentjes knoflook er nog door mengen.
De assemblage
- Meng de croutons en de geroosterde pompoen op een grote schaal.
- Voeg vervolgens de fijn gesnipperde raddichio, spinazie en dressing toe en meng alles goed door elkaar.
- Laat de panzanella minstens 30 minuten rusten vooraleer je hem serveert zodat alle smaken zich mooi vermengen.
No Comments